EILO (Exercised induced laryngeal obstruction)


Hva er EILO og VCD


EILO (exercised induced laryngeal obstruction) og VCD (vocal cord dysfunction) er pustevansker som innebærer at man får problemer med å puste inn. Andre begrep for tilsvarende pustevansker er ILO (induced laryngeal obstruction) og PVFM (paradoxical vocal fold movement).


EILO kan oppstå på to nivåer i strupen, enten ved at det blir en sammendragning av området ovenfor stemmebåndene (aryepiglottiske folder og strupelokk), og/eller på stemmebåndsnivå ved at stemmebåndene lukker seg i stedet for å åpne seg ved innpust. Den siste tilstanden defineres oftest som VCD (Røksund, et al. 2016).


EILO og VCD blir ofte feildiagnostisert som astma, men utprøving av astmamedisiner har liten eller ingen effekt. EILO og VCD kan oppstå hos begge kjønn i alle aldre, men forekomsten er størst blant kvinner i 12-20 års alderen.


Symptomer

Symptomer på EILO og VCD kan være at:

  • det snører seg i halsen

  • det blir tungt å puste inn

  • det kommer hvese- og pipelyder (stridor)

  • man får vondt i brystet

  • man blir stiv, nummen og får vondt i deler av kroppen

  • man blir kvalm eller får hodepine

  • man begynner å hoste

Hos de fleste personene begynner pustevanskene gradvis og varer som regel noen få minutter. Andre kan få akutte anfall, der det kan bli svært vanskelig å trekke inn luft. I disse tilfellene kan personen få hyperventilering og eventuelt besvimelse.


Varigheten av slike anfall er som regel lengre (30 minutter til noen timer). Noen få gir uttrykk for at de kjenner at pusten er anstrengt hele tiden i våken tilstand, og at det er tungt å puste.


Årsaker

Det er ulike forklaringer på hvorfor disse pustevanskene oppstår og hva som opprettholder plagene. EILO og VCD kan være sammensatte vansker der både kropp og følelser spiller sammen. Den største forekomsten er blant unge jenter. En forklaring på det kan være at unge jenter har trangere forhold i de øvre luftveiene etter puberteten, noe som gjør dem mer utsatte (Castelli et al, 1973). Manglende kroppsbevissthet og at man kommer inn i et uhensiktsmessig pustemønster, kan også føre til at man kommer inn i en «ond sirkel» som må brytes.


De fleste som får EILO er aktive idrettsutøvere, og vanskene oppstår oftest i forbindelse med fysiske anstrengelser som intervalltrening, konkurranser, hard trening og høy puls. Særlig utsatte grupper er utøvere innen vinter- og ballidretter og svømming (Rundell et al, 2013).


Ved fysisk aktivitet har vi behov for å få luft raskt ut og inn av lungene. Stemmebåndene må åpne seg ekstra mye, fordi luften raskt skal passere stemmebåndene på vei inn og ut av lungene. Pustevansken kan bli utløst når en anstrenger seg. Da lukker stemmebåndene og strukturene i strupen seg og hindrer luften å passere. Vanskene øker ofte når aktiviteten øker i intensitet. Andre mulig utløsende faktorer ved anstrengelsesutløst EILO kan være økt muskeltonus i kroppen på grunn av et ubevisst stress på det å prestere bra nok. Værforhold, tette rom, lukt, hoste og refluks, vil også kunne spille inn.


Noen personer får EILO og VCD både ved fysisk belastning og ved stress og psykiske påkjenninger (for eksempel ved eksamener og prøver på skolen).


En tredje gruppe kan være personer som i varierende grad har VCD-plager i våken tilstand i form av hørbare stridor. Noen kan også få slike pustevansker etter at de har sovnet.


Rådgiving/oppfølging

Man kan bli helt bra av disse pustevanskene, og det er individuelt hvor lang tid det kan ta. Dette avhenger av motivasjon for å arbeide med vansken og evnen til å bli mer bevisst på egen kropp og hva som virker inn på den, for eksempel ulike stressfaktorer.


Fokus for behandlingen er å få mer kunnskap om EILO og VCD og økt bevissthet om samspillet mellom kropp, pust og følelser. Vi legger også vekt på å trene inn nyttige puste- og avspenningsteknikker, for eksempel inspiratorisk pustetrening (IMT) der man jobber med en dypere forankring av pusten mens man har motstand på innpusten (puste inn gjennom et sugerør, gjennom sammenpressede lepper, osv.).


I møte med en person som har EILO og VCD bør man forsøke å roe ned situasjonen. Denne gruppen trenger å bli møtt med forståelse av foreldre, lærere og trenere. Forholdene bør legges til rette, for eksempel i kroppsøvingstimene og på trening. EILO og VCD plagene vil som regel avta når man roer ned den fysiske aktiviteten og oftest øke på dersom man fortsetter å presse seg.


Kilde: 2018 Statped, fagavdeling språk/tale, stemmevansker



Nettkurs: Fri for EILO/VCD


Pust fritt under trening og oppnå potensialet ditt som ung idrettsutøver.


Mer info her


Hva sier andre?


"God veiledning og fine øvelser som har vært med å hjelpe med å få kontroll på EILO. Vi er svært fornøyd og kan anbefale Logovis."

-Ingrid Tharaldsen Høntorp-

Kommentarer

Populære innlegg