Optimal munnhelse for barn: En guide til munnmassasje


Å sørge for optimal munnhelse hos barn er en viktig del av deres generelle trivsel. Noen ganger kan imidlertid barn oppleve utfordringer som nedsatt følsomhet, overfølsomhet, spisevegring eller sikling. En effektiv tilnærming for å adressere disse problemene er gjennom en munnmassasje. I dette innlegget vil vi utforske hvorfor munnmassasje er anbefalt og hvordan du kan utføre det for å støtte barnets munnhelse.

Hvorfor anbefales munnmassasje?

Nedsatt følsomhet og sikling

Nedsatt følsomhet i munnen kan føre til at barnet ikke er klar over spytt på leppene, noe som kan resultere i sikling. Munnmassasje hjelper barnet med å gjenkjenne og håndtere dette. Videre kan barn med nedsatt følsomhet stappe maten i munnen og svelge før tygging.

Overfølsomhet

På den andre siden kan overfølsomhet i munnen føre til spisevegring og utfordringer knyttet til nye smaker og konsistenser av mat. Dette kan også påvirke daglige aktiviteter som tannpuss. Munnmassasje kan være en støttende praksis for å balansere over- og under sensibilitet i munnen.

Tre hensyn for sikling

Når det gjelder sikling, er det tre viktige faktorer å vurdere:


1. Kroppsholdning: Rett ryggen for å lette svelging.

2. Leppelukke: Oppfordre pusting med nesen.

3. Sensibilitet i munnen: Munnmassasje kan bidra til å håndtere følsomheten.


Når og hvordan utføre munnmassasje?

Når:

- På stellebordet eller sittende ved matbordet, ansikt til ansikt.

- Minst to ganger om dagen, helst før måltider.

Hvordan:

1. Vask hendene og ta på engangshansker.

2. Tegn sirkler på kinnene fra ørene til munnvikene.

3. Stryk med tomlene fra nesevingen til munnvikene.

4. "Puss tenner" ved å tegne små sirkler på tannkjøttet.

5. Stryk og dra litt opp på innsiden av kinnet og gjennomfør andre teknikker som beskrevet.


Ved å inkludere munnmassasje i rutinen kan du bidra til å balansere sensibiliteten i munnen og støtte barnets munnhelse. For en visuell veiledning, kan du se en video i vår ressursbank.

Oppsummering


Munnhelse er essensielt for barns trivsel, og munnmassasje kan være en verdifull praksis for å adressere forskjellige utfordringer. Ved å integrere disse enkle trinnene i daglige rutiner, kan du støtte barnet ditt på veien til en sunn og balansert munnhelse.


Ressursbanken:

Som en del av vårt engasjement tilbyr vi en ressursbank med de beste verktøyene og ressursene. Dette inkluderer månedlige Q&A-sesjoner for medlemmer. For mer informasjon, besøk https://www.logovis.no/courses/ressursbanken.



Husk at det alltid er lurt å konsultere helsepersonell eller en spesialist for personlig rådgivning basert på barnets spesifikke behov.


Kommentarer

Populære innlegg